Behoud uw vloeren en muren in hun nieuwe staat

Raadgevingen voor het onderhoud van uw tegels - België

Eerste reiniging na de plaatsing

Na plaatsing moet u een eerste reiniging uitvoeren om alle sporen van lijmmortel en voegmortel te verwijderen.

Het is belangrijk om cementstof, voegen, gips en afval zoals spijkers, nietjes, grind…, die krassen op de tegels kunnen maken, op te zuigen van vloeren en muren, vooral bij gepolijste en geëmailleerde tegels.

Keramische tegels moeten worden gereinigd met een zuurhoudende reiniger verdund in de aangegeven hoeveelheid door de fabrikant.  Laat het product werken, schrob met een borstel, aftrekken en overvloedig naspoelen met zuiver water.  Belangrijk: de zuurhoudende reiniger mag alleen worden gebruikt op keramische tegels.

Soms vertonen de tegels nog steeds vettige vlekken en dit als gevolg van bestanddelen in bepaalde merken van voegmortels.  In dit geval moet u de tegels ontvetten door te schrobben met een alkalisch product zoals “GS1” van Patina Fala en vervolgens goed naspoelen.

Belangrijk: voor verzachte / half gepolijste / gepolijste keramische tegels, voer eerst een test uit op een overgebleven tegel om de te gebruiken concentratie te controleren.

 

Regelmatig onderhoud van tegels

Een keramische tegel wordt gereinigd zoals een glazen raam (hij is verglaasd en waterdicht) met een product op basis van zuur (azijn) of basisch (ammoniak).

Altijd ontvetten! Gebruik nooit producten op basis van olie, was, zeep, glycerine…

Voor terracotta, natuurstenen, cementtegels : wees voorzichtig, het onderhoud van deze tegels is specifiek.  U dient eerst contact op te nemen met uw leverancier van de betreffende tegel.

Voor zover mogelijk proberen we u ook te helpen of te begeleiden om de juiste oplossing te vinden. Hiervoor is het absoluut noodzakelijk om de juiste aard van de te reinigen tegel te kennen!

 

Producten voor het onderhoud van uw tegels

Meer tips over het gebruik van de verschillende reinigingsmiddelen vindt u in onze sectie over onderhoudsproducten voor tegels.